Een mesh-netwerk

 

Een snel en betrouwbaar wifinetwerk aanleggen heeft meestal wat voeten in de aarde. Repeaters installeren, kabels leggen voor acces points, ga zo maar door. Fabrikanten werken er hard aan om dit probleem op te lossen met mesh-wifinetwerken. Deze netwerken komen niet met één, maar met meerdere units. In dit artikel leggen we uit wat een mesh-wifinetwerk is, wat u eraan hebt, en welke eventuele nadelen een dergelijk systeem heeft.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk is een netwerk waarbij alle units van het wifi-signaal met elkaar in verbinding staan. Het wifisignaal wordt tussen al deze units gecommuniceerd. Dit zorgt ervoor dat u een beter bereik hebt dan met één enkele router. Bij een mesh-netwerk is er één routerunit aangesloten op de modem. Deze unit stuurt het signaal door naar de bijhorende satellieten.

Beter signaal

Normaal gesproken plaats u uw router in de buurt van de modem. Dat is meestal ergens in een hoek van een huis. Hierdoor gaat de helft van het signaal verloren. Met een mesh-netwerk wordt het draadloze signaal van een router-unit naar verschillende satellieten verstuurd. Deze satellieten kunt u plaatsen waar u wilt, en sturen het wifisignaal weer door. Zo krijgt u een veel beter wifibereik. Wilt u uw netwerk uitbreiden? Dan koopt u een nieuwe unit en sluit u of wij deze aan. U kunt deze unit op een strategische plek neerzetten zodat het bereik beter is op plekken waar u dat zou willen.

Als de unit in het zicht staan of hangt is dat een prima oplossing om beter bereik te garanderen. Een bijkomend voordeel van een mesh-netwerk is dat een extra unit ook voor beter bereik van een andere unit kan zorgen. De units staan immers allemaal in verbinding met elkaar.

 

Automatisch wisselen naar beste signaal

Een ander pluspunt is dat er automatisch naar het beste wifisignaal wordt gewisseld. Mocht u door het huis heen bewegen dan zal uw apparaat automatisch naar de unit wisselen die het sterkste signaal biedt. Dit wordt ook wel draadloze handoff genoemd.

Voeding

Goedkopere systemen ebben aparte voeding nodig wat meestal zorgt voor meer draden en onlogische positionering. Het is mogelijk de satellieten te voeden via een netwerkkabel en op het plafond te monteren.

Smart en Veilig helpt u graag het beste netwerk te selecteren. Neem contact met ons op!