Comfortabel, duurzaam en veilig wonen.

Home » Systemen » Mesh WiFi

Een mesh-netwerk: wat is het en hoe werkt het?

 

Een snel en betrouwbaar wifinetwerk aanleggen heeft meestal wat voeten in de aarde. Repeaters installeren, kabels leggen voor acces points, ga zo maar door. Fabrikanten werken er hard aan om dit probleem op te lossen met mesh-wifinetwerken. Deze netwerken komen niet met één, maar met meerdere units. In dit artikel leggen we uit wat een mesh-wifinetwerk is, wat u eraan hebt, en welke eventuele nadelen een dergelijk systeem heeft.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk is een netwerk waarbij alle units van het wifi-signaal met elkaar in verbinding staan. Het wifisignaal wordt tussen al deze units gecommuniceerd. Dit zorgt ervoor dat u een beter bereik hebt dan met één enkele router. Bij een mesh-netwerk is er één routerunit aangesloten op de modem. Deze unit stuurt het signaal door naar de bijhorende satellieten.

 

Elke fabrikant heeft zijn of haar eigen implementatie voor de communicatie tussen router en bijhorende units. Meestal verloopt dit via de standaard 2.4 of 5 GHz band, maar bijvoorbeeld de Netgear Orbi gebruikt een aparte 1.7 GHz band voor deze taak. Het gehele systeem van router en bijhorende units wordt door één fabrikant geproduceerd en verkocht. Een combinatie van merken is dus niet mogelijk, in tegenstelling tot een eigen gemaakt netwerk met repeaters of acces points.

Beter signaal

Normaal gesproken plaats u uw router in de buurt van de modem. Dat is meestal ergens in een hoek van een huis. Hierdoor gaat de helft van het signaal verloren. Met een mesh-netwerk wordt het draadloze signaal van een router-unit naar verschillende satellieten verstuurd. Deze satellieten kunt u plaatsen waar u wilt, en sturen het wifisignaal weer door. Zo krijgt u een veel beter wifibereik. Wilt u uw netwerk uitbreiden? Dan koopt u een nieuwe unit en sluit u of wij deze aan. U kunt deze unit op een strategische plek neerzetten zodat het bereik beter is op plekken waar u dat zou willen.

 

 Als de unit in het zicht staan of hangt is dat een prima oplossing om beter bereik te garanderen. Een bijkomend voordeel van een mesh-netwerk is dat een extra unit ook voor beter bereik van een andere unit kan zorgen. De units staan immers allemaal in verbinding met elkaar.

 

Automatisch wisselen naar beste signaal

Een ander pluspunt is dat er automatisch naar het beste wifisignaal wordt gewisseld. Mocht u door het huis heen bewegen dan zal uw apparaat automatisch naar de unit wisselen die het sterkste signaal biedt. Dit wordt ook wel draadloze handoff genoemd.

 

Een dergelijke feature hebben repeaters niet, waar u een aparte SSID op moet zetten wilt u gebruik maken van het netwerk van deze repeater in plaats de router. De integratie tussen de router en units biedt opnieuw zo zijn voordelen. Ten slotte verloopt het updaten van de firmware veelal automatisch: dit gebeurt op de achtergrond en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld beveiligingslekken snel gefixt worden, en u nieuwe features krijgt.

Flinke investering

Er zijn niet alleen voordelen bij een mesh-systeem. Een nadeel is dat u investeert in een bepaald systeem en hier vervolgens vast aan zit. Een unit van Google Wifi werkt bijvoorbeeld niet met een Asus unit.

 

Wilt u dus uw netwerk uitbreiden, dan zult u een bijhorende unit van het systeem zelf moeten kopen. Dit geeft fabrikanten veel macht en ze kunnen hiervoor dan ook veel geld vragen. Het investeren in een mesh-systeem kan sowieso duur zijn.

Snelheidsverlies?

Het draadloos ontvangen en doorsturen van het wifisignaal kan enerzijds een voordeel zijn als u geen kabels wilt leggen. Anderzijds kan het een nadeel zijn als u op zoek bent naar de hoogste snelheid mogelijk. Er zal namelijk snelheid verloren gaan naarmate het wifisignaal van unit naar unit wordt verstuurd. Dit komt omdat het signaal van de secundaire units minder goed is dan wat de primaire router ontvangt van de modem. Dit is onvermijdelijk bij het draadloos doorgeven van het signaal. Wilt u dus overal de maximale abonnement snelheid, dan kunt u of kunnen wij beter met kabels aan de slag gaan. Dat gezegd hebbende is het snelheidsverlies niet dusdanig dat u er veel van zult merken, tenzij u wekelijkse LAN-parties houdt of continu grote bestanden over het netwerk verstuurd.