Wat is een gateway?

Een gateway is een centraal apparaat dat andere apparaten bestuurt. De functionaliteiten kunnen per gateway en fabrikant verschillen. Vaak worden gateways gecombineerd met andere communicatie protocollen voor de configuratie, monitoring en bediening van apparaten. FIBARO heeft totaal drie gateways, de Home Center Lite, Home Center 2 en Home Center 3.

Wat is een Home Center?

De FIBARO Home Centers zijn de basis van het FIBARO smart home systeem en beheren de communicatie tussen Z-Wave en andere slimme apparaten.

Het beheer kan gedaan worden via de intuïtieve web interface met krachtige configuratie mogelijkheden. De configuratie interface biedt de mogelijkheid om snel en eenvoudig te automatisering scenario’s (scène’s) te maken die zijn afgestemd op de levensstijl van de gebruiker(s).

De FIBARO gateways kunnen naast Z-Wave apparaten ook integreren met apparaten van andere fabrikanten. De uitgebreide bibliotheek heeft plugins om camera’s, alarmsystemen*, mediaspelers, multimedia, verlichting en overige oplossingen aan uw smart home te koppelen. Tevens is het mogelijk om overige slimme IoT apparaten op te nemen in de automatisering. Dit kan door middel van Virtual Devices, Quick Apps, LUA programmering of IFTTT.

Veiligheid is voor ons belangrijk – FIBARO biedt u de nodige privacy en het systeem voldoet aan alle beveiligingsnormen voor gegevensbeheer.

 

Highlights FIBARO Home Centers:

 • Intelligente Z-Wave controllers voorzien van FIBARO software
 • Toepasbaar van kleine- tot grote omgevingen
 • Data lokaal opgeslagen op Home Centers
 • Bediening via FIBARO mobiele apps
 • Onderhoud via FIBARO Installer App
 • Toegang via browser, zowel lokaal en op afstand overal ter wereld
 • Automatiseren op verschillende manieren (scènes en panelen)
 • Standaard plugins, Virtuele apparaten en QuickApps
 • Gebruikersrechten per gebruiker instelbaar
 • Interface per gebruiker te personaliseren
 • Geen abonnementskosten
 • Draadloze software updates
 • Integratie met spraakassistenten

FIBARO – één merk, twee systemen

FIBARO heeft twee afzonderlijke smart home productlijnen.

 1. De eerste productlijn is het FIBARO Systeem, deze werkt met producten op basis van Z-Wave technologie.
 2. De andere productlijn zijn apparaten die werken met Apple HomeKit via BLE of WiFi

Wat is Z-Wave?

Z-Wave is een draadloos communicatieprotocol dat voornamelijk wordt gebruikt voor domotica. Het is een interoperabele, draadloze RF gebaseerde communicatie technologie. Het protocol is speciaal ontworpen voor controle, monitoring en het uitlezen van de status in residentiële en commerciële omgevingen. Z-Wave communiceert op een sub 1GHz frequentie, de bandfrequentie die in Europa wordt gebruikt is 868,42MHz. De producten van FIBARO voor het FIBARO Systeem werken met Z-Wave.

Hoe werkt Z-Wave?

Z-Wave is een mesh netwerk, dit betekent dat elk “knooppunt” (Z-Wave apparaat) gegevens voor het netwerk kan doorgeven. Alle apparaten binnen het mesh netwerk werken samen bij de distributie van gegevens.

Ieder Z-Wave apparaat binnen het netwerk heeft een uniek Node ID.

Bi-directinele communicatie – bij het versturen van een commando geeft het Z-Wave apparaat een terugkoppeling aan de Z-Wave Controller.

Polling & Wake Up

Polling – een proces wat zorgt hoe vaak de apparaten binnen het Z-Wave netwerk controleert op de status. Alleen apparaten verbonden met het lichtnet geven direct feedback aan de controller. Een batterijgevoed apparaat wacht op de “Wake-up” interval. De Polling time interval is te vinden bij de geavanceerde instellingen van de controller.

Wake Up Interval – Een proces wat ervoor zorgt dat apparaten na een bepaalde tijd wakker worden en een melding verzenden aan de controller. Het apparaat gaat na voltooing van de communicatie opnieuw in de slaapstand. De Wake Up interval is te vinden bij de geavanceerde instellingen van het Z-Wave apparaat.

Z-Wave bereik

Z-Wave apparaten aangesloten op DC en het lichtnet vergroten het totale bereik van het Z-Wave netwerk. Binnen een Z-Wave netwerk kunnen er tot 4 sprongen gemaakt worden via andere bedrade Z-Wave modules.

Plaats dit type apparaten tussen batterijgevoede apparaten en de gateway centraal in de woning.

Het gemiddelde bereik van een Z-Wave Plus apparaat is tot 50 meter buitenshuis en 30 meter binnenshuis.

Associaties

Een associatie is een directe koppeling tussen twee of meerdere Z-Wave apparaten. De apparaten communiceren direct met elkaar – zonder tussenkomst van de controller. Hierdoor kunnen Dimmers, Roller Shutters of Switches met elkaar gesynchroniseerd worden.

Als de Dimmer modules zijn geassocieerd met een Walli Dimmer worden deze in-/uitgeschakeld op basis van de status van de Walli Dimmer.

Bediening van associaties werkt alleen onderling via het apparaat, een associatie kan niet gestart worden via de app, interface of scène. Een voordeel van associaties is dat deze zonder controller actief blijven.

Unieke eigenschappen Z-Wave

Wereldwijde standaard: inmiddels zijn er meer dan 100 miljoen Z-Wave producten wereldwijd gebruikt, het aanbod bestaat uit meer dan verschillende 3.200 producten. Hierdoor is voor vrijwel iedere toepassing een oplossing beschikbaar.

Bidirectioneel mesh netwerk: Door twee-weg mesh communicatie is het mogelijk om Z-Wave te gebruiken in kleine woningen tot grotere residentiële omgevingen.

Versleutelde communicatie: Z-Wave is een beveiligd communicatie protocol. Het maakt gebruik onder andere gebruik van end-to-end versleuteling en van AES-128 encryptie.

Laag energieverbruik: Z-Wave maakt gebruik van een “Low Powered” RF communicatie, het opereert in de sub 1GHz-band. Tevens zorgen functies als “Wake-up”, “Polling” en “FLiRS” dat de batterijgevoede apparaten langer blijven werken. Gemiddeld is de batterijlevensduur 2 jaar.

Backwards compatibel: Z-Wave kent verschillende “versies”, op dit moment zijn er Z-Wave (300), Z-Wave Plus (500) en Z-Wave 700. Door de standaardisering van Z-Wave werken de verschillende versies onderling.

OTA firmware updates: Z-Wave apparaten kunnen “Over-The-Air” geüpdatet worden.

HomeKit apparaten van FIBARO (WiFi en Bluetooth)

Er zijn 8 FIBARO producten beschikbaar voor Apple HomeKit. De apparaten zijn te herkennen door onderstaand logo op de verpakking:

De volgende apparaten zijn beschikbaar om te gebruiken met Apple HomeKit:

 • FIBARO The Button
 • FIBARO Wall Plug
 • FIBARO The Heat Controller
 • FIBARO Single Switch
 • FIBARO Flood Sensor
 • FIBARO Motion Sensor
 • FIBARO Door/Window Sensor
 • FIBARO CO Sensor